Studio Steenhuis
16 september 2004

terug


Off the beaten track
Ik mag graag foto's maken van oude steden, oude panden die de tand des tijds hebben doorstaan. De kunst daarbij is om de toeristische plekken te mijden. Loop je in sommige door de VVV aanbevolen straten over de hoofden van mensen, ga dan een zijstraatje in, en de kans is groot dat je je in een stil dorpje waant. Hier moest ik aan denken toen ik vandaag vanaf de Dam, de Nes opliep.  Een smal straatje waar 17e eeuwse huizen en nieuwbouwpanden elkaar afwisselen, nog geen 50 meter van het Rokin, en ik kwam er niemand tegen...
In dit straatje, tussen theater 'De Brakke Grond' en theater 'De Engelenbak', huist Studio Steenhuis, een klein stoffig naambordje op de al even stoffige deur. Het wordt overduidelijk niet geadverteerd dat hier misschien wel de bekendste puzzelmaker van Nederland zijn werk doet. 

'Jij-vrouwen'
Geen magische zoemer, maar Anne Nederkoorn die de deur voor me opendoet, en me naar boven leidt. Een grote ruimte, die vooral opvalt door het licht, dat ongehinderd, en zeer uitbundig, naar binnen schijnt door de hoge ramen. Een prettige ruimte om je werk te doen.
Aanwezig is behalve Anne Nederkoorn, ook Maarten Gaillard. Gijs Mulder en Jelmer Steenhuis zijn er (nog) niet. Na besloten te hebben dat we 'jij-vrouwen'  zijn, en geen 'u-vrouwen', drinken we koffie, en wisselen we de nodige puzzelnieuwtjes uit. Mijn oog valt op het prikbord, en een foto van Jelmer Steenhuis die me wel erg bekend voorkomt. De foto werd genomen tijdens de eerste CC, waar Jelmer Steenhuis als spreker aanwezig was. Een paar opengevouwen Quizzle's moeten de zon weghouden van een computerscherm, bij een andere computer puilt een enorme asbak uit van halfopgerookte sigaretten. Kortom, het is net of ik thuis ben ;-)

Ambachtelijk
Er is veel belangstelling voor de gang van zaken op JCS, en Anne vraagt me naar de 'prangende vragen' die de bezoekers van JCS hebben weten te verzinnen. Ik stel er maar een paar, en de meeste antwoorden ben ik vergeten, en dat is misschien ook maar beter. De mythe 'Steenhuis' kan zo bewaard blijven.
Groot is wel mijn opluchting als ik hoor dat zowel het Scrypto als de puzzel uit Vrij Nederland na al die jaren, nog steeds ambachtelijk tot stand komen. Edel handwerk en (nachtelijk) denkwerk liggen ten grondslag aan deze puzzels. Een Scrypto wordt in de nachtelijke uren geboren, en bijgeschaafd bij daglicht. De computer is zeer zeker een hulpmiddel bij het maken van de VN kennispuzzel, maar de themawoorden, en alle omschrijvingen worden iedere keer weer bedacht en bij elkaar gezocht door de mens áchter de computer.

Cryptogrammatica
Jelmer Steenhuis is inmiddels binnengekomen, en hij vertelt, na wat algemene opmerkingen over en weer, over de totaal herziene uitgave van het boekje 'Cryptogrammatica' van Henk Verkuyl, dat binnenkort verschijnt bij uitgeverij Kosmos-Z&K. In dit boekje wordt een hoofdstuk gewijd aan het Scrypto en de kennispuzzel uit Vrij Nederland, en ook Jaspers Cryptogrammen Site komt aan bod, zo weet hij te melden.
We bespreken nog wat zakelijkheden, drinken nog koffie, en omdat het duidelijk is dat hier behalve gepraat, vooral ook gewerkt wordt, neem ik na een ruim uur afscheid van Anne, Maarten en Jelmer.

In "De Brakke Grond" tref ik mijn partner in dit soort crimezaken, Henk uit Heemstede, en na een eenvoudige doch voedzame lunch, loop ik langzaam terug naar het station, waar de trein klaar staat om te vertrekken.....

Met dank aan Studio Steenhuis

Corry Gillissen
voor Jaspers Cryptogrammen Site

september 2004