40 jarig jubileum


2008 is voor Jan Meulendijks een jubileumjaar. 40 jaar geleden verscheen zijn eerste (kruiswoord)puzzel. Dertig jaar geleden verscheen het eerste Meulendijks cryptogram in de Volkskrant. Inmiddels zijn er 25.000 cryptogrammen van zijn hand, of onder zijn naam verschenen en werden er meer dan 3 miljoen puzzelboekjes verkocht onder de merknaam Jan Meulendijks. Samen met Bart Schuil bedacht hij tevens een aantal spelformats voor Televisie (o.a. Tien voor Taal, Herexamen, Puzzeluur, BabbeloniŽ en de Sterrenshow). Ter gelegenheid van dit jubileum lanceert Keesing Nederland B.V. op 17 april 2008 zes (vernieuwde) Jan Meulendijks Cryptogrammen uitgaven. Een zevende cryptogrammen uitgave ('Eerste Klas Cryptogrammen', speciaal voor beginners) wordt daar binnenkort nog aan toegevoegd.
 

              
 

Het persbericht doet vermoeden dat het allemaal wat plechtstatiger zal zijn dan ik gewend ben, en dat maakt dat ik wilde dat ik iemand mee had mogen nemen zodat ik niet in mijn eentje de Gouden Bocht van de Herengracht zou hoeven te bedwingen.

Het valt allemaal mee, ik arriveer gelijk met Mark Leenen en Jenneke van der Craats, puzzelmakers bij Puzzelsport/Keesing en oud Meulendijks-medewerkers. Mark Leenen was als gast aanwezig op de allereerste CC, dus ik voel me meteen iets minder ongemakkelijk. Hoera, een bekend gezicht! Er zijn meer bekende gezichten, maar met mijn oma in gedachten - zij sprak op straat wildvreemden aan met de vraag of ze hen ergens van kende - heb ik me maar ingehouden. Een televisiescherm is toch vooral een semipermeabele wand waarbij de bekendheid slechts van een kant komt.

In de hal van het prachtige Staetshuys aan de Herengracht, woonhuis van Jan Meulendijks en Bart Schuyl, word ik voorgesteld aan Jan Meulendijks. Later op de middag complimenteert hij me met het feit dat JCS flink aan de weg timmert, en hij voegt daaraan toe dat dat een goede zaak is. Mijn dag kan dan niet meer stuk!

Om half vier neemt Everhard van den Brakel, directeur van Keesing Nederland B.V. het woord. Hij memoreert aan 40 jaar Jan Meulendijks en daarbij vergeet hij ook Bart Schuil niet. Bart Schuil en Jan Meulendijks zijn partners sinds 1969 en veel van de puzzel- en spelformats zijn het werk van beiden.

Hoezeer een cryptogram dit land lam kan leggen blijkt wel uit de woorden van oud-minister Ed van Thijn. Vraagt iemand hem op zaterdagmiddag of hij op de hoogte is van bepaalde nieuwsfeiten, dan is het antwoord maar al te vaak nee, want het cryptogram is nog niet af. De zaterdagavond is niet veel beter, want 's middags valt ook het NRC op de mat. Pas als de puzzels van Meulendijks en Steenhuis zijn gekraakt, staat hij weer open voor de wereld. In dit verband noemt hij zichzelf een cryptojunk en verwijt hij Jan Meulendijks crimineel gedrag.
Jan Meulendijks is nauwelijks onder de indruk van die zware woorden. Integendeel, er verschijnt een tevreden glimlach op zijn gezicht. Een glimlach die blijft als hij de zes ingelijste nieuwe cryptogramtitels ontvangt uit handen van Ed van Thijn.

Dat verslaving aan cryptogrammen niet automatisch betekent dat we ook goed zijn in het oplossen ervan wordt duidelijk wanneer Jan Meulendijks de zaal aanmoedigt hem in de rede te vallen wanneer iemand een antwoord weet op een van de cryptische opgaven die verstopt zitten in zijn toespraak. Slechts ťťn keer komt er een antwoord uit de zaal.......

Na de toespraken is het tijd voor enig 'fatsoenlijk vertier'*. Jan Meulendijks en Bart Schuil zijn de drijvende krachten achter het 'Staetshuys Fonds', een door hen opgericht fonds dat ten doel heeft jong zangtalent financiŽel te ondersteunen. Madieke Marjon en Karin Strobos zingen aria's van onder andere Mozart en Berlioz. Het bezorgt me kippenvel, het is zo mooi........

Het officiŽle deel van de middag is achter de rug, en het is tijd voor napraat, een hapje en een drankje. Om kwart over vijf bedank ik de gastheren en neem afscheid. Buiten wachten het straatmeubilair en een sigaret...

Corry Gillissen
Webmaster JCS
18 april 2008

 

Volkskrant 18 april 2008

  


* Fatsoenlijk vertier, bundel onder redactie van Christianne Smit over deugdzame ontspanning voor arbeiders sinds 1870. Dit boek kreeg ik na afloop van de festiviteiten in Amsterdam onder ogen en ik kon het niet laten de term 'fatsoenlijk vertier' hier te gebruiken.