Cryptogram in de literatuur

'De meeste tijd besteedde hij, wat de krant betreft, aan de oplossing van het dagelijkse cryptogram. Dat kon hij niet laten, en hij was er heel gewiekst in. Als hij aan een leestafel een onvolledig opgelost raadsel aantrof in een krant, dan was het zijn eerzucht om verder te komen dan de vorige man of vrouw; die was meestal blijven steken omdat ergens een fout was gemaakt. Als hij klaar was, keek hij tevreden naar het volgemaakte vierkant. Dat de meeste letters twee functies hadden, in een horizontaal en een verticaal woord, en dat de woorden op fantastische wijze paarden, gaf hem een gevoel van welbehagen. Het had iets met poëzie te maken.'

                                                                    Harry Mulisch, 'De aanslag' (1982)

Het idee is duidelijk, in welke boeken, van welke auteurs, komen nog meer passages voor die met (het oplossen van) cryptogrammen te maken hebben.

Zoeken in tekst
     


bericht toevoegen/inloggen  |  vernieuwen  |  home  | nieuw venster  |  rss  |   1 bezoeker

pagina 3/5

Adri Malden 13-5-2009 - 19:19
http://www.roelants.nl/columns/4176-wat-is-dat-...
't Manco (vertaling van La Disparition van Georges Perec), pag. 40:

Ik wou dat ik d'r 'n woord voor had, 'n naam; ik wou dat ik d'r 'n oplossing voor had, dat ik oorzaak daarvan doorzag, zodat ik 'n aanduiding had: dat is 't, daarom loopt 't spaak. Ik wou dat ik 'n uitgang uit dit sibillijns labyrint vond, dat d'r inzicht in dit cryptogram ontstond, al was 't maar woord voor woord, stap voor stap. Maar zo'n oplossing ontgaat mij vooralsnog; ik kan hooguit doorgaan totdat ik op wat logisch stuit.

Voor wie wil weten waarom ik dit boek lees, zie de link.

Jan-Tholen 17-1-2009 - 19:59
Uit:" Om te beginnen een vrouw ". Monoloog voor de dochter
van Noach door Anne Vegter.
" Mijn moeder was dol op cryptogrammen
elke letter kwam van boven zei ze
en was in de sterren geschreven. "

-maarten. (Arensgenhout) 25-12-2008 - 12:27

Nog eentje uit Tirza (zie Jan-Tholen, 28 april 2008)...

Pagina 311: "Hofmeester staat bij de eettafel, in zijn omderbroek. Hij houdt niet van cryptogrammen. Hij heeft er geen geduld voor. Cryptogrammen zijn voor mensen die de taal niet serieus nemen."

Jan-Tholen 23-9-2008 - 18:37

Alex, ZoefZoek 21-9-2008 - 21:01
Ludlum, het Ambler Alert:

8:54, zei de klok: zes minuten voordat de werkdag echt begon, vond Caston. Hij pakte de Financial Times en ging naar het cryptogram. Intussen keek hij steeds op zijn bureauklok. Vijf minuten. Nu ging hij aan het werk. Eén horizontaal. Wat op Russische rivieren lijkt, staat in de weg. Een verticaal. Geen wc, integendeel, maar niet gerieflijk. Vier horizontaal: Niet altijd van onvermogen. Twee horizontaal: Een echte Brit slingert een halve kilo. Geluidloos vulde hij met zijn potlood de vakjes in; hij hoefde zelden langer dan een seconde of twee na te denken. Obstakel. Ongemak. Brevet. Sterling.
En nu was hij klaar. 8:59, zei de klok.

Jan-Tholen 10-9-2008 - 22:35
Nogmaals: "Het Schervengericht" van A.F.Th. van der Heijden, nu p.135: "Ik haakte de sleutelbos van mijn riem en schudde er de kastsleutel uit. "Iemand nog iets uit de kast" riep ik de ontmoetingsruimte in.
Chow Hound stak loom zijn hand op. " Het woordenboek. Voor mijn cryptogram."
Ik ontsloot de schuifdeur, vond een Webster op de verkeerde plaats en gaf Remo de doos met schaakstukken. "De zwarte koningin is zoek. Gebruik voorlopig de vingerhoed maar".

Jan-Tholen 8-9-2008 - 19:44
Uit "Het Schervengericht"van A.F.Th. van der Heijden,
p.52/53:
"Ik vroeg Carhartt welke bewakers in zijn cryptogrammenclubje zaten. Van de EBA: Burdette, Scruggs, Jorgensen, Tremellen,
La Brucherie, ikzelf. De twee dikke dumbo's lossen nooit iets op. Van buiten de Eba: Don Penberthy en ...zeg Spiros, wou je er ook bij?" "Nee, maar ik heb er misschien eentje voor jullie.
Het ei baart net zoveel pauwenogen als het ontleedmes wil."
Mijn chef dacht even na. "En dat moet een cryptogram voorstellen?"
"Geloof jij in cryptogrammen die spontaan bij iemand opkomen...die eerste betekenisloos lijken, pure woordklank, en dan toch nog hun geheim prijsgeven?"
"Ik hoor het al. Voor jou geen plaats in ons clubje."
"Er blijft nog slechts een blauwe minaret te schreien over."
"O, gaan we Whitman of een van die knakkers opdreunen?
Luister Spiros. Cryptogrammen hebben hun eigen mechaniek. Ik ga jouw slaande waanzin niet aan de jongens voorleggen."


-maarten. (Arensgenhout) 1-9-2008 - 18:49
http://extra.volkskrant.nl/select/boeken/artike...

'Daar, achter het linkerraam, zat Bob,' wijst Bert Bokhoven naar de eerste verdieping aan de zijkant van het pand. 'Tegenover Bob zat zijn chef Jan van der Ban, zo'n stijve AR-man, met wie ik over politiek en maatschappij in discussie ging. Bob vond dat prachtig. Zelf deed hij zoiets niet. Soms bleef hij urenlang weg. Ga jij eens kijken waar Den Uyl blijft, vroeg Van der Ban. Trof ik Bob aan op de WC. Zat ie daar weer met het cryptogram van Vrij Nederland op schoot.'

Oud-collega Bert Bokhoven in Een zeker onbehagen. Een biografie van Bob den Uyl van Hans Keuning.

Jan-Tholen 28-4-2008 - 18:53
Uit "Tirza" van Arnon Grunberg: "Het weekend in de huizen van de mensen, 's ochtends het geluid van de citruspers, 's avonds tv, een keer in het kwartaal een feest. Samen boodschappen doen. Samen een cd'tje kopen. Samen een cryptogram oplossen. Zo zal de economieleraar wel leven". (pag. 169/170)

"Wat ben je aan het doen?" vraagt hij uiteindelijk. Nu kijkt ze op van de krant. "Een cryptogram", zegt ze. "Ik ben er al de hele dag mee bezig. Het is een lastige". ( pag. 309)

"De planten water geven, dat is een mogelijkheid. Het verrichten van alledaagse handelingen, dat moet doel genoeg zijn. De geruststelling die dat met zich meebrengt. Meer heeft hij even niet nodig, meer zoekt hij nu niet. De echtgenote zit nog aan tafel met haar cryptogram". (pag. 310)

Monique Waalwijk 7-4-2008 - 22:45
Of niet, Henk: hij 'verpersoonlijkt' literatuur en ik vond hem vaak nogal cryptisch.

HenkB, Loosdrecht 13-3-2008 - 11:11
Sorry, dit bericht hoort in een ander gastenboek.

HenkB, Loosdrecht 13-3-2008 - 11:06
http://www.nu.nl/news/1477020/70/Martin_Ros_pre...
Hoera, hij komt weer terug.

Monique Waalwijk 5-2-2008 - 21:57
Uit 'Een goede daad' van Kate Atkinson, 2007, pag.97-103:

Hij vroeg zich af of je in het ziekenhuis zou kunnen wonen zonder dat het iemand opviel dat je er was. Er was werkelijk alles wat je nodig had: eten, warmte, wc's, bedden, leesvoer. Iemand had een Scotsman op het tafeltje achtergelaten. Hij begon lusteloos aan het cryptogram. 'Eerste Schot op de weg.' Zeven letters. MacAdam. (...) Hij probeerde zich te concentreren op de zwarte en witte vierkantjes. Hij was niet erg goed in cryptogrammen. 'Slapen in een Zuid-Italiaanse stad', zes letters. Hij hield het meest van anagrammen. Kleine omzettingen. (...)'Een bij die in een Afrikaanse hoofdstad vrede brengt', elf letters. Dar es Salaam. (...) Het was het beste om vrouwen in je verbeelding vast te houden. Als ze ontsnapten naar de chaotische wanorde van de echte wereld, werden ze labiel, onvriendelijk en uiteindelijk angstaanjagend. Dan veroorzaakten ze 'incidenten'. Hij was ineens draaierig. 'Noodzakelijk om een voorwaardelijke straf ten uitvoer te brengen.' Zeven letters.

Jan-Tholen 3-11-2007 - 17:02
"Naast Maarten op de galerijflat woonde de vurig
pacifistische wiskundige Jan van de Craats, thans hoogleraar aan de Koninklijke Militaire Academie te Breda en auteur van een meesterlijk boek over de harmonieleer (De Fis van Euler).Wie Jan bezocht - en wij bezochten hem vaak, want hij wist ongelofelijk veel van muziek en kon in een handomdraai cryptogrammen oplossen - moest op de galerij langs de flat van Biesheuvel".
Marten 't Hart: Een dasspeld uit Toela .( Daaruit een verhaal over Maarten Biesheuvel, p.101)

Greet, Oostzaan 25-10-2007 - 07:20
Inderdaad héél treffend Henk. Het zijn vaak kleine meesterwerkjes.

HenkB, Loosdrecht 23-10-2007 - 10:39
http://www.foksuk.nl/
Greet, kijk ook eens bij de link.
Het gaat om cartoon maandag 2 (van week 43)
Meesterlijk!!

Greet, Oostzaan 19-10-2007 - 23:00
Op deze tragische dag, dat mijn geliefde schrijver Jan Wolkers is overleden, kwam ik al zappend bij André van Duin. Hij vierde zijn 60e verjaardag (20 februari jl.) bij Ivo Niehe en ik viel net in een scene tussen André met Ivo Niehe waarin het cryptogram ter sprake komt: "vader van een tweeling?? "Dubbeldekker".
Ik moest toch weer lachen, ondanks deze droevige dag.

HenkB, Loosdrecht 12-10-2007 - 13:07
Kim van Kooten schreef het scenario voor de film "Alles is liefde" Er zitten een stuk of zes verhaallijnen in, dat was nogal ingewikkeld. Bij Pauw en Witteman zei ze: "'t was leuk, 't was puzzelen, 't was een soort scryptogrammen"


Mar, Drachten 7-10-2007 - 16:46
Ha, ha, niet goed opgelet, maar aan de paginanummers te zien wel een andere druk:)

Greet, Oostzaan 5-10-2007 - 07:03
Lieve Mar, scroll eens naar beneden ;-)

Mar, Drachten 1-10-2007 - 17:48
"Ik kneep mijn ogen samen en tuurde naar de achterpagina.
"Daders husselen met gif", zes letters. Adders. Ja!. Was dat briljant of niet? Of neem nu "Nachtelijke grootheid". Vip. Nee. Ster! Oké, tien letters: "Wakkere knaap die nog geen dag gewerkt heeft".
Charlie sloeg de krant dicht en weg was het cryptogram.
Uit "Vang me als ik val". Nicci French, literaire thriller.(blz.92)

Greet, Oostzaan 23-7-2007 - 12:52
"De recherchekamer was bijna leeg. Renée werkte een rapport uit, Talsma had een oude krant gevonden en zat met een stompje potlood het cryptogram op te lossen. Hij keek op toen Vegter binnenkwam. 'Hemels grapje. Tien letters.'
'Engelenbak,'zei Vegter verstrooid.
Talsma telde. 'Verdomd.' Verheugd begon hij het in te vullen."

Lieneke Dijkzeul De stille zonde, derde druk mei 2007

Anneke, Rotterdam 22-5-2007 - 20:26

Rina, Leusden 8-5-2007 - 13:09
Uit DE TUNKAMER van Lilian Blom. De vrouw van de schrijver ( ze is columniste)Louis Ferron beschrijft hierin de laatste weken van het ziekbed van haar man, die in 2005 overleed.
Het fragment geeft een momentopname van enkele maanden vóór zijn ziekte.

�Ik weet niet wat jij doet met deze dag,� zei hij, terwijl hij me het ontbijt overhandigde, �maar ik blijf gezellig in bed liggen. Al die kranten eens uitlezen en de crypto moet v��r halfelf af zijn anders zitten we daar weer de hele dag over te tobben.�

Jan -- Utrecht 22-4-2007 - 17:50
you're a crossword puzzle in hard times
and i've hidden my words in a jar in your front yard
but i know you'll let me in either way
though i tend to turn up smokeless at your door

vorige paginapagina 3/5volgende pagina