Henk Scheltes

25 februari 1921 - 10 mei 1987

door Erwin van der Schee

 inhoudsopgave      volgende

  
Korte Biografie

Hendrik August Scheltes werd op 25 februari 1921 in Amsterdam geboren. Vanaf dat moment bestond het gezin Scheltes uit drie personen en dat is altijd zo gebleven. Henk Scheltes groeide op in de hoofdstad en na het behalen van zijn gymnasium-A-diploma aan het Hervormd Lyceum ging hij er Economie studeren. Dat ging twee jaar lang prima, tot hij door de Duitsers van de campus werd geplukt om in een Duits kamp tewerkgesteld te worden. Toen de oorlog voorbij was, keerde Scheltes terug naar Nederland, maar zijn studie Economie heeft hij nooit meer opgepakt. In plaats daarvan accepteerde hij als 25-jarige een baan bij de Nieuwe Rotterdamsche Courant, waar hij op 1 mei 1946 in dienst trad.

Net een half jaar later, op 1 januari 1947, werd hij benoemd tot redacteur binnenland, in welke functie hij zich vooral met sociaal-economisch nieuws zou bezighouden. Kort daarna trouwde hij op 13 mei met Riek van der Baaren, een verpleegster uit Amsterdam, die hij nog kende van voor de oorlog. Samen kregen ze drie kinderen, allemaal jongens. De oudste, Erik, werd in 1947 geboren en zijn broer Arnout in 1949. Zeven jaar later, in 1956 werd de derde zoon Rogier geboren.

Op 1 januari 1958 werd Scheltes als secretaris van de hoofdredacteur destijds mr. Alexander (Lex) Stempels verantwoordelijk voor het redactioneel-administratief beheer, een machtige positie bij de oude NRC. Twee jaar later, in 1960, werd hij zelfs eindredacteur. Met het maken van een cryptogram voor Z, het zaterdagse bijvoegsel van de NRC, was Scheltes al in 1950 begonnen.

Na de fusie in 1970 tussen het Algemeen Handelsblad en de Nieuwe Rotterdamsche Courant, keerde Scheltes terug op zijn oude, vertrouwde stek als brenger van sociaal-economisch nieuws op de redactie binnenland. Deze functie heeft hij vervuld tot hij op 1 maart 1983 vervroegd met pensioen ging. Gelukkig is hij ook daarna gewoon doorgegaan met het maken van Scryptogrammen tot hij op 10 mei 1987 zeer plotseling overleed. Henk Scheltes is 66 jaar geworden.


 inhoudsopgave       volgende